Achenbach - MenTeam van der Velden

MenTeam van der Velden AchenbachUitgangshouding AchenbachGebruikshouding AchenbachDressuurhouding


Meer

met

Mennen

Achenbach mensysteem
Een zeer paardvriendelijke en veilig mensysteem ontwikkeld door Benno von Achenbach (1861-1936). De basis gaat uit van mennen met 1 hand: de linkerhand. De rechterhand heeft een ondersteunde taak. Geschikt voor enkelspan, dubbelspan, tandem en vierspan. Achenbach is bij uitstek geschikt voor recreatief mennen en rijden in het verkeer.
 

BennovonAchenbachEnkelspan en dubbelspan
Hiervoor is het Achenbachsysteem gelijk. Bij 2span kruisen de leidsels waardoor er net als bij enkelspan 2 leidsels in handen blijven.


Veiligheid

Bij mennen staat veilig rijden altijd voorop. Zeker in het verkeer en buitenritten. Van groot belang is steeds om controle te hebben over de snelheid en richting van de aanspanning. Het juiste gebruik van de zweep en het vlot kunnen verkorten van de leidsels is dan van belang. Met 1 hand kunnen mennen is van belang om b.v. met de andere hand richting aan te kunnen geven in het verkeer. Zo zien andere weggebruikers waar de aanspanning heen zal gaan.
 

Paardvriendelijk
Wanneer de aanleuning en leidseldruk correct zijn hoeft het paard niet "omgetrokken" te worden. Het paard ruimte geven is meestal voldoende. Het Achenbach systeem is gebaseerd op ruimte geven aan het paard om een bocht te maken. Bij links afslaan rechts ruimte geven, bij rechtsaf linksruimte geven.
 

Zweep
Correct zweep gebruik is onmogelijk tijdens het mennen met 2 handen. Mennen met 1 hand maakt het mogelijk om met de andere hand de zweep juist geplaatst en paardvrienlijk te gebruiken. Dit komt ook de verkeersveiligheid ten goede door de zweep te gebruiken aan de kant waar het paard (mogelijk) naar uit gaat wijken.
 

Verkorten van de leidsels.
Bij vierwiel rijtuigen (niet bij tweewielers) veranderd het paard van positie t.o.v. de koetsier bij een bocht en bij het omkeren. Het paard komt als het ware naar de koetsier toe. Dan worden de leidsels te lang en gaan in een boog hangen. De koetsier verliest het contact met het paard.
Het hand over hand en centimetersgewijs kunnen verkorten is dan van groot belang. Alleen zo is blijvend contact via beide leidsels mogelijk.

Dit is een groot verschil met rijden onder het zadel. Dan draait de ruiter mee met de richting van het paard.

Maar ook wanneer een paard schrikt of om een andere reden (ineens) niet meer in een ontspannen houding loopt. Het hoofd gaat omhoog en het contact met de paardenmond raakt verloren. De leidsels hangen in een boog. In sommige situaties is dan een totale ophouding aan beide leidsels wenselijk.
 

spanTandem en 4 span
Dit is een andere manier van mennen dan bij enkelspan en 2 span. Het principe van Achenbach blijft maar nu wel met vier leidsels in 1 hand, de linkerhand. Het "blok". De dressuurhouding wordt niet gebruikt. (ik moet er nog eens wat fotootjes bij zetten)

Bij 4 span kruisen de leidsels zowel bij de voorpaarden als bij de achterpaarden. Dus ook dan zijn er 4 leidsels in de hand.

Home1 Home
 

Arrangementen2 Les- Cursus - Workshop
 

Lessen1 Achenbach mennen
 

Lessen2 Buiten Mennen
 

Arrangementen8 Ritten & Tochten
 

Arrangementen11 Span In Control


Arrangementen1a4
MenRoutes
 

Arrangementen1a2 Bed & Box
 

Arrangementen1a6 Nieuws - Agenda
 

Arrangementen1a1a1 Friese Elfstedentocht
 

Arrangementen1a1a3 Links

 

MenTeam van der Velden: info@menteamvandervelden.nl


Adri-Jan van der Velden
Gediplomeerd Koetsier enkel-, 2- en 4 span 06-23735759 / E-mail

Bestuurder Recreatie KNHS Mendistrict Zuid (Brabant en Limburg)

Marian van der Velden
Gediplomeerd Koetsier enkelspan.
06-10138631 / E-mail
 

Wij rijden voor Stg Opkikker. Voor gezinnen met een langdurig ziek kind.

Wij zijn "routedokter" van de Taxandria Ruiter- en Menroute i.s.m. het Routebureau Toerisme Provincie Antwerpen

*